Zazwyczaj na środkowej półce w lodówce temperatura wynosi 5 st. C, a na najniższej - 2 st. C. Czego nie trzymać w lodówce? Które produkty w chłodzie tracą wartości odżywcze?
ZOBACZ, CZEGO NIE MOŻNA PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE >>>
Owoce egzotyczne, wiadomo, lubią słońce. Ananasy, banany i wszelkie cytrusy w lodówce tracą swój smak i aromat. Wyjątkiem jest kiwi – chłód mu nie szkodzi. "Egzotykę” najlepiej przechowuj więc w koszyku wiklinowym na blacie kuchennym.
Do lodówki nie wkładaj także roślin strączkowych, bo szybciej zgniją. Fasolkę czy bób najlepiej trzymaj w ciemnym i suchym miejscu, ale poza lodówką.
Tak samo marchew, ogórki i paprykę - w chłodzie zgniją. Pomidory przechowywane w lodówce stracą smak. Gdy schowasz tam cebulę, stanie się gumowa. Nie kładź też ziemniaków, bo chłód zniszczy skrobię i kartofle po ugotowaniu będą piaszczyste i słodkie.
Lodówka nie jest również dobrym miejscem dla chleba - pieczywo w niskiej temperaturze czerstwieje, a gdy owiniesz je folią, spleśnieje.
Chowasz puszki np. z tuńczykiem, warzywami lub inne konserwy do lodówki? Błąd! Zamknięte nie muszą stać w chłodzie, co innego, gdy je otworzysz. Wtedy zawartość przełóż do pojemnika i włóż właśnie do lodówki.
Nie trzymaj też w chłodzie opakowań oleju i oliwy - poniżej 6-7 stopni mogą zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany, któremu chłód nie szkodzi. Zimna nie lubi też miód – przechowywany w lodówce skrystalizuje się, będzie gęsty i twardy.
Zobacz też: zabójczo skuteczna pułapka na muszki owocówki >>>