warzywa

Więcej o:

warzywa

  • Sezonowe warzywa zimą. Co warto jeść zimą?

    Zimowe warzywa. Które powinny trafić na twój talerz? Sezonowe warzywa zimą warto umieszczać w swoim jadłospisie, gdyż są cennym źródłem witamin i innych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Niemniej jednak należy ostrożnie wybierać, gdyż nie

  • 5 porcji faktów o warzywach i owocach

    FAKT 1# 146 kilogramów Tyle wynosi minimalna ilość warzyw i owoców, jaką dorosły człowiek powinien zjadać w ciągu całego roku. Gdy podzielimy tę liczbę przez 365 dni, otrzymamy 400 g, czyli zalecaną przez dietetyków dzienną warzywno-owocową „dawkę". Jest ona nie tylko rekomendowana, ale

  • Uprawa warzyw dla początkujących

    NASIONA WARZYW KUP W SKLEPIE ŚWIAT KWIATÓW Jakie warzywa dla początkującego działkowca? Przygodę z samodzielną uprawą warzyw warto zacząć od gatunków, które dobrze udają się w odkrytym gruncie. W każdym przydomowym warzywniku powinny znaleźć się wczesne, banalnie proste w uprawie warzywa doskonałe

  • Codziennie ponad 200 rodzajów świeżych owoców i warzyw na Ryneczku Lidla!

    lokalne pochodzenie produktów. Zawsze gdy istnieje możliwość współpracy z rodzimym dostawcą Lidl Polska stawia na polskie warzywa i owoce. Wiele z nich posiada oznaczenie „Produkt polski". Jak podkreśla sieć jakość i bezpieczeństwo produktów są bardzo istotne. Wszyscy producenci owoców i warzyw

  • Karp w galarecie z warzywami - wigilijne danie krok po kroku

    Karp w galarecie z warzywami - klasyczny przepis Karp w galarecie z warzywami w tradycyjnym wydaniu to danie, od którego powinniśmy zacząć. Kiedy poznamy już podstawy, przejdziemy do dalszych przepisów. Oto i klasyczna wersja: Przepis podstawowy krok po kroku Składniki: 1,5 - 2 kg karpia 2

  • Szybki obiad z niczego? Postaw na risotto z kurczakiem i warzywami [PRZEPIS]

    Czasami każdy z nas ma taki dzień, w którym a) nie chce się iść do sklepu i b) z czegoś przecież trzeba zrobić obiad. Co robić w takich sytuacjach? Otóż na pomoc przychodzą nam przepisy na szybki obiad z niczego. Dziś proponujemy wam risotto z kurczakiem i warzywami, czyli stara dobra receptura na

  • Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?

    odpowiednią ilość cukrów (1–1,5%) i wody (ok. 70%). Należy także zadbać o: utrzymanie produktu w temperaturze 15–20°C w początkowych dniach fermentacji, usunięcie powietrza np. przez ubicie (kapusta) lub zalanie solanką. Dlaczego stosowano kiszenie jako metodę przechowywania warzyw