Zrób to sam: piętrowa patera

Piętrowa patera na ciasta
Patera może mieć dwa albo trzy poziomy. W każdej wersji prezentuje się znakomicie.

Potrzebne materiały i narzędzia
Przygotuj: 2 albo trzy talerze różnej wielkości, wiertarkę z wiertłem o średnicy 5 mm, klucz francuski, drążek o średnicy 5 mm z gwintem, rurkę z tworzywa sztucznego lub stali, nakrętki i podkładki, taśmę malarską, gałkę do mebli z gwintem.

Krok 1.
Wywierć otwory na środku talerzy w punkcie zaznaczonym ołówkiem. Aby nie uszkodzić stołu, pod talerze podłóż podkładkę z korka czy drewna. Warto też przed wierceniem owinąć talerze taśmą malarską - zapobiegnie to porysowaniu szkliwa.

Krok 2.
Nałóż talerze na drążek. Zacznij od góry - najpierw nakrętkę i podkładkę, a później talerz i znów podkładkę i nakrętkę.

Krok 3.
Odmierz odstęp między talerzami i spiłuj rurkę do odpowiedniej długości. Nałóż ją na drążek.

Krok 4.
Zrób to samo z kolejnymi talerzami.