Każdy kto urządzał kuchnię od podstaw wie, jak problematyczne może okazać się wyposażenie jej we wszystkie garnki, patelnie, naczynia i akcesoria niezbędne do gotowania. Kierując się rozsądkiem, powinniśmy wybierać te, które będą trwałe, solidnie wykonane z materiałów dobrej jakości i posłużą przez długi czas.
Garnek granitowy Fot. homebook, materiały partnera
Do niedawna w naszych kuchniach królowały garnki z aluminium i stali nierdzewnej, teraz wkraczają garnki granitowe, które pomimo wyglądu jak z ubiegłej epoki, są naprawdę wyjątkowe!
Garnki te są wykonane są ze stopu stali i aluminium i dodatkowo pokryte granitową powłoką. Garnek, dzięki wprasowanym w metalowy cząsteczkom granitu, zyskuje lepsze właściwości zarówno fizyczne, jak i chemiczne. Garnki z granitu swoją wytrzymałością i poręcznością przypominają dobrze wszystkim znane modele stalowe.
Garnki granitowe są twarde, odporne na uszkodzenia oraz wysokie temperatury, mają doskonałe właściwości termiczne. Oprócz tego są opatrzone wieloletnią gwarancją i nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.
Garnki granitowe Fot. shumee, homebook, materiały partnerów, kolaż czterykąty
Powłoka garnka nie ulega zarysowaniom – bez żadnych obaw możemy używać do gotowania metalowych sztućców. Potrawy przygotowywane w garnkach z granitu są dużo zdrowsze. Dlaczego? Do gotowania i smażenia wystarczy znikoma ilość tłuszczu, jedzenie nie przywiera do dna naczynia, a ciepło zostaje rozprowadzone równomiernie po całej powierzchni.
Garnki z granitu wyglądem przypominają kamionkowe naczynia. Świetnie wpiszą się one zarówno w nowoczesne, jak i tradycyjne kuchenne aranżacje.
Pamiętajmy jednak, by nie przegrzewać naczynia! Warto zatem zaopatrzyć się we wskaźnik temperatury lub kupić garnek lub patelnię wyposażony już w funkcję Thermopoint.