Lato w pełni, a co za tym idzie w naszych ogródkach i balkonach kwitną kwiaty i rozrastają się zioła. Jednym z popularniejszych ziół jest mięta, dostępna w rozmaitych odmianach. Jednak co zrobić z nadmiarem listów mięty? Oto kilka sposobów na to, aby ich nie zmarnować!
Mięta fot. Shutterstock
Warto na początek wspomnieć o licznych właściwościach zdrowotnych mięty. Działa ona kojąco na układ pokarmowy, łagodząc jego podrażnienia. Oprócz tego, dzięki zawartości metanolu łagodzącego wydzielanie żółci, pomaga w wzdęciach i zaparciach. Poza tym, mięta zawiera ogrom witamin i minerałów, wpływających korzystnie na nasz organizm. Wspomaga również odchudzanie.
Mięta jest świetnym uzupełnieniem zarówno koktajli, jak i deserów. Oprócz tego z nadmiaru mięty możemy zrobić przepyszny domowy syrop. Wystarczy zerwać i dokładnie umyć miętę, doprowadzić wodę do wrzenia, a następnie (w proporcji 1:1) wsypać cukier oraz dodać sok z cytryny. Kolejny krok to dokładne wymieszane płynu i dodanie gałązek oraz liści mięty. Garnek należy przykryć i po upływie doby syrop jest gotowy. Ostatni krok to wyjęcie mięty, przecedzenie przez sitko i zagotowanie. Gorący syrop należy wlać do wyparzonych słoików i w razie potrzeby, pasteryzować przez 5 minut.
Co jeszcze można zrobić z nadmiaru mięty?
Warto wziąć pod uwagę powyższe wskazówki tak, aby nie marnować liści mięty. Wykazuje ona dobroczynne właściwości zdrowotne dla naszego organizmu, poza tym – pyszne smakuje.