Co zrobić z nadmiarem cukinii? Te pomysły cię zaskoczą

Przyszedł sezon na kabaczki, które powoli zbieramy z działek. Co jednak zrobić z ich nadmiarem? Podpowiadamy najlepsze pomysły!

CukiniaCukinia Pixabay


Cukinia to bardzo smaczne i tanie warzywo. Jest niezwykle proste w obróbce i można z niego przyrządzić wiele smakowitych potraw. Co więcej, cukinia jest teraz w szczycie sezonu! Co można przygotować z tego pysznego, pełnowartościowego warzywa? 

Placki z cukinii 

Przepis na placki z cukinii jest niezwykle prosty. Wystarczy zetrzeć ją na tarce o grubych oczkach, posolić i odczekać 20 minut. Po tym czasie odsącz nadmiar wody. Dodaj jajko, mąkę oraz startą cebulę. Usmaż placki na patelni wypełnionej tłuszczem. Możesz do nich przygotować pyszny sos koperkowy na bazie jogurtu. To sposób na pyszny i szybki obiad.  

Leczo 

Z cukinii możesz przygotować również smakowite leczo. Ta potrawa pochodzi z kuchni węgierskiej i stanowi połączenie papryki, cebuli i pomidorów smażonych na tłuszczu zwierzęcym. W Polsce leczo podaje się zazwyczaj z dodatkiem kiełbasy.  

Lasagna 

Z cukinią można również przygotować przepyszną lasagnę. Stanowi ona substytut makaronu, ale poza tym przyrządza się ją jak klasyczną lasagnę. To proste i smakowite danie kusi nie tylko walorami smakowymi, ale i niebanalnym wyglądem. 

Tarta 

Oprócz tego możesz również przygotować tartę z cukinią. Przykryj cukinię pierzynką chrupkiego sera i mieszanką jajek i śmietanki. Takie danie jest idealne na zbliżające się, chłodniejsze dni.  

Warto przygotować parę przepisów na nadchodzący czas, ponieważ szczyt sezonu na cukinię dopiero się zaczyna. Placki z cukinii, leczo, lasagna i tarta to początek długiej listy dań, które możesz przygotować z użyciem tego pysznego warzywa.  

Więcej o:
Copyright © Agora SA