Jak wyczyścić Thermomix? Wypróbuj ten prosty sposób, by pozbyć się przypaleń.

Thermomix zawojował polskie kuchnie, wielu z nas niesamowicie ułatwia gotowanie, a praca w kuchni staje się niezwykle łatwa. Jednak mycie Thermomixa wielu może nastręczać problemów, podpowiadamy więc jak skutecznie wyczyścić przypalenia i pozbyć się niechcianych zapachów.

Thermomix TM6Thermomix TM6 Fot. materiały producenta

Codzienne używanie i mycie urządzenia Thermomix

Podczas codziennego używania wystarczy po zakończonej pracy, by odświeżyć misę Thermomixa, warto wlać do niego kilka kropel płynu do mycia naczyń i odrobinę wody, oraz kilka razy włączyć sprzęt. Po wszystkim należy jedynie wypłukać misę pod bieżącą wodą, a nasze naczynie będzie jak nowe.

Jednak gdy zostawimy nasz sprzęt po użyciu na dłużej, lub coś się w środku przypali, i pojawi się niechciany zapach musimy sięgnąć po inne sposoby, dzięki którym będziemy cieszyć się czystym Thermomixem. 

Mycie Thermomixa w zmywarce

Całe urządzenie wraz ze wszystkimi akcesoriami można myć w zmywarce. By umyć Thermomixa w zmywarce, naczynie miksujące należy rozkręcić, a po wyciagnięciu ze zmywarki dokładnie osuszyć, przy czym szczególną uwagę należy zwrócić na styki na dole naczynia.

Usuwanie przypaleń z misy Thermomixa

Thermomix ułatwia codzienne gotowanie jednak, nawet w nim może zdarzyć się przypalenie, by pozbyć się przypalonych śladów w pierwszej kolejności należy wstępnie umyć naczynie a następnie na przypalone elementy nałożyć papkę z sody oczyszczonej i octu. Miksturę tę należy zostawić na kilka-kilkanaście minut, po czym delikatnie zetrzeć i spłukać. Soda oczyszczona wraz z octem powinna skutecznie poradzić sobie z przypalonym jedzeniem w misie Thermomixa. 

Jak pozbyć się niechcianych zapachów z Thermomixa?

By wyeliminować niechciane zapachy, szczególnie z pokrywy Thermomixa, ponownie należy wykorzystać sodę, tym razem wymieszaną z odrobiną wody. Tak przygotowaną pastę należy nałożyć na pokrywę i spłukać po kilkunastu minutach. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.