Obecnie wiele osób decyduje się na uprawę pomidorów na balkonie czy też tarasie. I nic w tym dziwnego, ponieważ obserwowanie owocowania i własne plony to niezwykle satysfakcjonujące zajęcie. Jednak pomidory balkonowe, tak samo jak i te gruntowe są podatne na szkodniki i choroby. Bardzo ważnym aspektem jest prewencja, zdrowe rośliny są mniej podatne na choroby, a przy tym lepiej owocują. Zdrowy krzaczek pomidora, to krzak odpowiednio odżywiony.
Pomidory najlepiej wysiewać w marcu w lekkiej ziemi przeznaczonej do rozsady. Kiełkujących nasion nie nawozimy, a jedynie zapewniamy stałą ciepłą temperaturę, dostęp do światła i nawodnienie. Po okołu 3 tygodniach pomidory pikujemy do pojedynczych doniczek, sadząc je dosyć głęboko, ażeby wzmocnić bryłę korzeniową.
Zanim wysadzimy je do gruntu lub wystawimy je na balkon na stałe, należy przeprowadzić hartowanie i stopniowe przyzwyczajanie do niższych temperatur. Niezmiennie ważnym aspektem jest nawożenie, gdyż pomidory są dosyć żarłoczne i potrzebują go do odpowiedniego owocowania, jak i nabywania odporności. Możemy je nawozić specjalnym nawozem do pomidorów, a także gnojówką z pokrzywy. Jest jeszcze jeden wspaniały nawóz domowy, który wręcz działa cuda.
Ten domowy nawóz składa się z cebuli, goździków i czarnej herbaty, czyli łatwo dostępnych składników, które większość z nas ma w kuchni. Mają one szalenie zbawienne działanie na pomidory, wzmacniają wzrost, owocowania i budują odporność roślin. Wystarczy 1 łyżkę goździków, łupiny z cebuli i fusy z dwóch torebek czarnej herbaty zalać 300 ml i zagotować na małym gazie przez 15 minut. Później przecedzić miksturę. Wywar trzeba rozcieńczyć przed użyciem w proporcji 100 ml na 3 litry wody. Możemy ją stosować raz na miesiąc.
Źródło: deccoria.pl
Zobacz też: Najpiękniejszy manicure na 2023 rok. Lato będzie stało pod znakiem takich paznokci!