Tuje są bardzo popularnym wyborem, jeśli chodzi o klasyczny dobór roślin w polskim ogrodzie. Świetnie sprawdzają się pod płotem czy innymi zaporami, tworząc zielony pasaż. Dzięki ich strukturze zwykle służą jako naturalna zabudowa / ogrodzenie. To roślina całoroczna, jednak jest ona narażona na utratę koloru i proces usychania. Właśnie wtedy jej igiełki zaczynają brązowieć, co powinno nas zaalarmować. Co robić, aby temu zapobiec?
Nie musisz wydawać fortuny na specjalistyczne odżywki roślinne, aby tuje odzyskały swój piękny, zielony kolor. Użyj składnika, którego używasz do różnego rodzaju wypieków, a efekty zauważysz w mgnieniu oka! Chodzi tutaj o drożdże, które należy wymieszać z 5 L ciepłej wody, odstawić na godzinę i gotowe.
Nawóz z drożdży to prawdziwa bomba witaminowa dla tui w twoim ogrodzie. Wszystkie związki chemiczne i właściwości zawarte w tak przygotowanej mieszance nie tylko ochronią twoje tuje przed brązowieniem, ale także sprawią, że rośliny wypuszczą zupełnie nowe igiełki.
Może zdarzyć się tak, że akurat nie ma drożdży pod ręką, a tuje wołają o pomoc. W takim wypadku zbawienne okazują się skórki od banana! Pokrój je na mniejsze kawałki i zalej gorącą wodą, a następnie odstaw na dwa dni.
Tak przygotowany nawóz najlepiej sprawdza się w okresie jesiennym, gdzie dodatkowo warto zaopatrzyć tuje w naturalną odżywkę, jaką są wysuszone fusy po kawie. Te dwa działania połączone w jedno sprawią, że twoje tuje będą rosły, jak szalone, a ty nie będziesz się martwić o jakiekolwiek brązowe plamy na ich zielonej strukturze!
Czytaj też: Ta rzecz wprowadzi wyjątkowy klimat do twojego ogrodu. Niedrogi niezbędnik na lato w Lidlu