Wiele osób coraz częściej sięga po naturalne nawozy do roślin doniczkowych. To nie tylko moda i troska o środowisko, ale także zaoszczędzenie pieniędzy. Czasem kupujemy różne specjalne nawozy, a tymczasem do zasilenia roślin można użyć niekiedy kuchennych odpadków. Tak właśnie jest w przypadku fusów z mielonej kawy.
Zawierają one pierwiastki i związki, których rośliny potrzebują do prawidłowego wzrostu i kwitnienia. Są to przede wszystkim azot, fosfor i potas. Fusy z kawy jako nawóz wzbogacają ziemię, co bardzo korzystnie wpływa na rośliny i wszystkie ich części. Można je stosować w różnej formie, a przepisy znajdziesz poniżej.
Czytaj też: Te biurka są najlepsze dla osób pracujących zdalnie. Zapomnisz o bolących plecach i nogach
Zanim jednak ruszysz do kuchni, aby przygotować ten nawóz, sprawdź, czy na pewno będzie on odpowiedni akurat do twoich kwiatów doniczkowych. Fusy z kawy, tak samo jak i inne nawozy, nie są całkowicie uniwersalne.
Wynika to z tego, że niektóre rośliny preferują glebę zasadową, inne kwaśną. Fusy z kawy zwiększają kwasowość podłoża, dlatego sprawdzą się dla roślin kwasolubnych. Jakie to są gatunki? Należą do nich m.in.: kaktusy, anturium, paprocie, fiołek afrykański, storczyk, kroton.
Czytaj też: Jak zaaranżować mały balkon w bloku? Boho to już przeżytek, teraz rządzi minimalizm
Fusy z kawy można zastosować w różny sposób. Fusami z kawy można nawozić rośliny doniczkowe raz na 2 tygodnie.
Sprawdź też: Tęczowe paznokcie to HIT na lato 2023! Te inspiracje pokaż swojej stylistce