Jeśli interesujesz się tematyką wnętrzarską, z pewnością już niejednokrotnie natknęłaś się w internecie na filmiki z organizacją kuchni. Przepiękne pojemniczki, przyprawniki i organizery, do których przesypywane są wszelkie produkty spożywcze, prezentują się naprawdę świetnie, ale czy faktycznie są one praktyczne? Choć niektóre z pokazywanych w internecie estetycznych rozwiązań faktycznie mają sporo sensu, to wiele z nich niestety jedynie ładnie wygląda.
Jeśli jednak zamiast ładnych i estetycznych rozwiązań organizacyjnych wybierzemy te praktyczne, gwarantuję, że użytkowanie waszej kuchni stanie się znacznie przyjemniejsze. W tym artykule poznasz organizacyjne triki, z których naprawdę warto skorzystać.
Jeśli jesteś aktualnie na etapie projektowania swojej kuchni, masz przed sobą cały wachlarz możliwości, jeśli chodzi o organizację przestrzeni (O tym, na jakie rozwiązania warto postawić przy projektowaniu kuchni, dowiecie się więcej w dalszej części artykułu). Jeśli jednak macie już gotową kuchnię, a jedynie chcecie popracować nad jej lepszą organizacją, to najważniejszym aspektem będzie odpowiednie ułożenie naczyń i produktów.
Jak układać w szafkach kuchennych? Istotnym aspektem, od którego warto zacząć całą organizację, jest podział przestrzeni oraz szafek. Warto tutaj zadecydować gdzie będziemy trzymać produkty spożywcze, a gdzie naczynia i garnki. Według wielu osób najbardziej praktycznym miejscem do trzymania garnków, sztućców, a także talerzy i misek są szuflady. W sklepach dostępne są nawet specjalne organizery na sztućce oraz talerze, pozwalające na maksymalizację przestrzeni do przechowywania oraz ułatwienie dostępu do poszczególnych rzeczy.
Jeśli natomiast chodzi o kubki, to zdecydowanie lepiej będzie je ułożyć w jednej z górnych szafek. Dla optymalizacji przestrzeni w szafce warto wykorzystać dodatkowe półeczki, umożliwiające ułożenie większej ilości kubków i szklanek. Warto wybrać na nie szafkę tuż nad blatem roboczym, na którym znajduje się czajnik.
Jesteś właśnie na etapie projektowania swojej własnej kuchni? Jest to bardzo ekscytujący, a zarazem dość wymagający i stresujący proces. To właśnie teraz masz bowiem największy wpływ na to, w jaki sposób będzie ci się użytkować swoją przyszłą kuchnię. Jakie rozwiązanie warto zawrzeć w projekcie kuchni? Oto trzy sprawdzone rozwiązania, które sama użytkuję we własnej przestrzeni.
1. Szafka górna z ociekaczem nad zlewem – Nawet jeśli przewidujecie w waszej kuchni miejsce na zmywarkę, to zawsze znajdą się takie naczynia, które lepiej będzie umyć ręcznie. Jak wiadomo, stojąca na blacie suszarka do naczyń nie wygląda zbyt estetycznie, a przy tym zajmuje całkiem sporo miejsca. Szafka ze wbudowanym już ociekaczem sprawia, że suszące się naczynia są niewidoczne.
2. Piekarnik na wysokości blatu roboczego – Piekarnik w najniższej szafce na wysokości podłogi to już przeżytek! Zabudowany w szafce, zaczynający się na wysokości blatu piekarnik to niesamowita wygoda oraz ulga dla naszych pleców.
3. Szuflada z koszami na śmieci – Kosz pod zlewem? Jak najbardziej! Zamiast jednak klasycznej szafki lepszym wyborem będzie dwupoziomowa szuflada z wysuwanymi koszami. Dlaczego koszami, a nie koszem? Ponieważ w takiej szufladzie możecie zmieścić aż 3 kosze, które idealnie sprawdzą się do segregacji odpadów.