Dobór zastawy stołowej to kwestia zarówno funkcjonalności, jak i estetyki. Warto dopasować naczynia do stylu wnętrza oraz swoich potrzeb. Zacznijmy od talerzy, które są kluczowym elementem zastawy stołowej. Można wyróżnić trzy podstawowe typy: obiadowe - duże i płaskie do serwowania głównych dań, głębokie - do zup i gęstych potraw oraz deserowe - do ciast, owoców czy przekąsek. Zwróć też uwagę na materiał talerzy. Porcelana jest elegancka i trwała, ceramika ma rustykalny charakter, a szkło nadaje nowoczesny wygląd. Nasze propozycje są naprawdę piękne!
Filiżanki powinny znaleźć się na stole, jeśli planujesz serwować kawę czy herbatę. Do wyboru masz mnóstwo propozycji, natomiast skupmy się na najbardziej popularnych typach. Wybraliśmy filiżanki do espresso, cappuccino i te największe (o pojemności do 300 ml) do herbaty. Warto zwrócić uwagę na uchwyt filiżanki, grubość ścianek oraz styl, który pasuje do reszty zastawy. Wśród naszych propozycji znajdziesz jednolite naczynia, pastelowe z delikatnymi zdobieniami lub totalnie pstrokate. Każde są wyjątkowe!
Miski to niezwykle praktyczne naczynia, które z powodzeniem wykorzystasz na wiele sposobów. W zależności od przeznaczenia, możemy wyróżnić kilka rodzajów misek: np. na zupę, do sałatek, na przekąski czy do serwowania śniadań typu smoothie bowl. Mogą być dość głębokie lub nieco bardziej płaskie zbliżające się wyglądem do półmiska. Wybierz stonowane propozycje w jednolitym kolorze lub zdobione wypukłymi ornamentami.