-
Brakuje informacji podstawowej: o bezwładności kuchenki każdego rodzaju.
Na kuchence gazowej wystarczy wyłączyć gaz, a potrawa natychmiast przestaje być podgrzewana - mleko nie wykipi, zupa przestaje się przypalać itd. Na kuchence z elektryczną płytą grzejną "palnik" pozostaje gorący jeszcze długo po wyłączeniu zasilania - żeby mleko nie wykipiało nie wystarczy wyłączyć zasilanie - trzeba przenieść garnek w inne miejsce. Kuchenki z płytą indukcyjną zachowują się w sposób pośredni pomiędzy gazowymi i elektrycznymi - garnki do indukcji mają grube dna, przez co temperatura nie spada w nich tak szybko, jak w zwykłych garnkach do gotowania na gazie.
Poza tym nigdy nie zgodzę się z opinią, że na kuchence elektrycznej gotuje się szybciej niż na gazowej. -
-
-
-
W restauracjach często gotuje się na gazie ;) Są tak niebezpieczne, że gaz "chodzi" tam cały dzień na wielu palnikach przeważnie przy kilku osobach razem gotujących. Do tego przygotowuje się tam setki potraw - jak wyglądała by płyta elektryczna po całym dniu przy np. sosach, nawet małej ilości tłuszczu ? ;)
-
-
-
Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX
123_moda
Oceniono 44 razy 40
Slogany, frazesy i ogólniki zamiast rzetelnej informacji o każdej z płyt i ich wadach i zaletach. Każda jest inna, na każdej inaczej się gotuje, każda ma wady (gazowa nie tylko taką, że trudniej ją czyścić).