Lodówka to ten sprzęt w naszej kuchni, z którego korzystamy właściwie każdego dnia. Nawet jeśli staramy się na co dzień dbać o jej czystość, od czasu do czasu będzie ona potrzebowała gruntownego czyszczenia. Przechowywane w niej warzywa, owoce, mięso czy masło potrafią pozostawiać po sobie różne zapachy, które po zmieszaniu nie są zbyt przyjemne w odbiorze. Dodatkowo po dłuższym używaniu lodówki półki oraz ścianki mogą ulegać zabrudzeniu.
Raz na jakiś czas warto więc przeprowadzić gruntowne czyszczenie naszej lodówki. Jak się do tego zabrać? Przede wszystkim warto najpierw przygotować odpowiedni preparat do jej czyszczenia. Zamiast sklepowej chemii warto postawić na naturalne sposoby. Jednym z nich może być użycie soku z cytryny!
Cytryna to owoc, który od dawna stosowany jest jako doskonały środek czyszczący. Zawarty w niej kwas ma właściwości odtłuszczające i dezynfekujące. Jest w stanie także zlikwidować nieprzyjemny zapach, a co najważniejsze: nie jest toksyczny i nie pozostawia chemicznych osadów na mytych powierzchniach.
Zobacz także: Wrzuć cytrynę do czajnika, a kamień znika. Mój już wygląda jak nowy
Czyszczenie lodówki zawsze zacząć należy od jej odpowiedniego przygotowania. Na samym początku wyjmujemy z niej całą żywność – to doskonała okazja na przejrzenie zawartości lodówki i wyrzucenie przeterminowanych produktów, które często zalegają w głębi lodówki. Następnym krokiem jest wyciągnięcie półek i szuflad tak, by móc swobodnie wyczyścić ścianki.
Kiedy lodówka jest już przygotowana do mycia, czas przygotować roztwór z cytryny. Należy wycisnąć sok z jednej dużej cytryny, a następnie wymieszać go z 1/2 litra ciepłej wody. Dla lepszej skuteczności do waszej mieszanki dodać można także jedną łyżeczkę sody. Najwygodniejszym sposobem aplikacji preparatu będzie przelanie go do butelki ze spryskiwaczem, np. takiej po płynie do mycia naczyń. Teraz już wystarczy tylko spryskać powierzchnię lodówki i wytrzeć przy pomocy czystej ścierki lub ręcznika kuchennego.