• Link został skopiowany

Posadź teraz, a na wiosnę będziesz mieć świeżą przyprawę pod ręką

Jesień to nie tylko czas zbiorów, ale też świetny moment, by pomyśleć o tym, co będziesz mieć w swojej kuchni na wiosnę. Wiele aromatycznych roślin przyprawowych możesz posadzić już teraz w gruncie, doniczce albo domowej mini szklarni.
Zioła wysadzone w doniczce
Fot. istockphoto.com/ autor vladimir_n

Zamiast kupować paczkowane zioła w markecie, po prostu sięgniesz po świeże listki z własnego parapetu lub ogrodu. Musisz jedynie posadzić je juz teraz, a wiosną będziesz mieć satysfakcję ze swoich plonów. 

Czosnek niedźwiedzi – wczesnowiosenna bomba smaku

Jedną z najlepszych przypraw, które możesz posadzić jesienią, jest czosnek niedźwiedzi. Wystarczy kilka cebulek, by już wczesną wiosną cieszyć się świeżymi, pachnącymi liśćmi idealnymi do pesto, sałatek czy past kanapkowych. Roślina ta nie jest wymagająca lubi cień, wilgotną glebę i dobrze zimuje. A gdy tylko zrobi się cieplej, wystrzeli intensywną zielenią i smakiem.

Czosnek niedźwiedzi (zdjęcie ilustracyjne)
Czosnek niedźwiedzi (zdjęcie ilustracyjne) Fot. Marek Podmokły / Agencja Wyborcza.pl

Pietruszka naciowa – klasyk, który nie zawodzi

Jeśli masz nawet niewielką doniczkę, jesień to doskonały moment, by posiać pietruszkę naciową. Choć większość z nas kojarzy ją z sezonem letnim, dobrze znosi chłód i potrafi przezimować w osłoniętym miejscu. Na wiosnę odwdzięczy się gęstym, aromatycznym listowiem, które będzie idealne do zup, sosów czy posypywania ziemniaków.

Szczypiorek – zielona energia na talerzu

Nie zapomnij też o szczypiorku. To jedno z tych ziół, które właściwie rosną „same", wystarczy posadzić cebulki lub wysiać nasiona jesienią, by wiosną móc korzystać z delikatnego, cebulowego smaku prosto z grządki. Co ważne, szczypiorek świetnie znosi zimno i potrafi przetrwać nawet mrozy, jeśli zapewnisz mu lekką osłonę.

Szczypiorek
Szczypiorek Fot. iStock, Tungalag Balzhirova

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: