Zamiast kupować paczkowane zioła w markecie, po prostu sięgniesz po świeże listki z własnego parapetu lub ogrodu. Musisz jedynie posadzić je juz teraz, a wiosną będziesz mieć satysfakcję ze swoich plonów.
Jedną z najlepszych przypraw, które możesz posadzić jesienią, jest czosnek niedźwiedzi. Wystarczy kilka cebulek, by już wczesną wiosną cieszyć się świeżymi, pachnącymi liśćmi idealnymi do pesto, sałatek czy past kanapkowych. Roślina ta nie jest wymagająca lubi cień, wilgotną glebę i dobrze zimuje. A gdy tylko zrobi się cieplej, wystrzeli intensywną zielenią i smakiem.
Jeśli masz nawet niewielką doniczkę, jesień to doskonały moment, by posiać pietruszkę naciową. Choć większość z nas kojarzy ją z sezonem letnim, dobrze znosi chłód i potrafi przezimować w osłoniętym miejscu. Na wiosnę odwdzięczy się gęstym, aromatycznym listowiem, które będzie idealne do zup, sosów czy posypywania ziemniaków.
Nie zapomnij też o szczypiorku. To jedno z tych ziół, które właściwie rosną „same", wystarczy posadzić cebulki lub wysiać nasiona jesienią, by wiosną móc korzystać z delikatnego, cebulowego smaku prosto z grządki. Co ważne, szczypiorek świetnie znosi zimno i potrafi przetrwać nawet mrozy, jeśli zapewnisz mu lekką osłonę.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!