Jak nakryć stół w zależności od podawanych dań? O tych zasadach warto pamiętać

Karolina Kielak
26.02.2021 13:30
Odpowiednie nakrycie stołu to nie tylko znajomość zasad Savoir-vivre, ale też szacunek wobec pozostałych osób zasiadających przy stole, a także komfort i wygoda podczas spożywania posiłku. Jak nakryć stól w zależności od podawanych dań? Są zasady, o których warto pamiętać, a my chętnie je przedstawimy!

Nakrycie stołu - na jakie kwestie zwrócić uwagę?

Niezależnie od okazji istnieje kilka kluczowych kwestii, o jakich warto pamiętać przy nakrywaniu stołu. Podstawą i rzeczą must have jest obrus. Najbardziej uniwersalne, bez znaczenia od charakteru spotkania są obrusy w jednolitym kolorze. Jeśli jesteśmy umówieni w wąskim gronie, z przyjaciółmi możemy wybrać obrus we wzory lub w pastelowym odcieniu. obrus absolutnie nie powinien mieć żadnych plam, być czysty i wyprasowany. Warto zwrócić uwagę na wielkość obrusa, który powinien być dopasowany do wielkości stołu, zwisy na brzegach, po wszystkich stronach powinny być takie same i nie ograniczały swobodnych ruchów gości czy ściąganiu obrusa.

Na stole nie powinno zabraknąć serwetek. Uniwersalne będą białe. Podczas okazji o eleganckim charakterze powinny być to modele z bawełny. Z kolei na mniej uroczystych spotkaniach w kameralnym gronie możemy wybrać serwetki papierowe.

Organizując spotkanie wieczorem warto podkreślić jego charakter i zadbać o oświetlenie w postaci świec, które nadadzą klimat i umilą atmosferę, będą też doskonałą dekoracją.

Jak dopasować wazon do kwiatów na stole? Sprawdź >>

Na stole ustawiamy naczynia czyste, pozbawione jakichkolwiek uszczerbnięć i obowiązkowo z jednego kompletu. Misz masz na stole nie jest dobrze odbierany i nie prezentuje się ładnie. Warto mieć w domu pełen serwis obiadowy o klasycznym wyglądzie i uniwersalnym kolorze, na specjalne okazje i spotkania. Jeśli zaplanowaliśmy podanie kilku dań, zdecydowanie nie ustawiamy piramid z naczyń, które są niebezpieczne i nie wygodne. Na stole powinien znaleźć się przede wszystkim talerz podstawowy, kolejne powinny pojawiać się wraz z porą podawania kolejnego przysmaku.

Nakrycie stołuNakrycie stołu Fot. shutterstock

Nakrycie stołu - sztućce

Kolejność układania na stole sztućców uzależniona jest od kolejności serwowanych dań. Taki zabieg ułatwia gościom używanie odpowiednich elementów zastawy i zdradza rąbka tajemnicy co zostało zaplanowane w menu. Sztućce, które będą wykorzystane jako pierwsze, powinny znaleźć się na zewnątrz, czyli najdalej od talerza, natomiast sztućce do dania głównego, czyli używane jako ostatnie, powinny leżeć najbliżej niego. Przed daniem głównym najczęściej serwowana jest zupa, dlatego łyżkę kładziemy po prawej stronie talerza, po zewnętrznej stronie, wypukłością do dołu.

Poniżej znajdziecie rysunek z przykładową prezentacją nakrycia stołu, może okazać się pomocny.

Rysunek: Nakrycie stołuRysunek: Nakrycie stołu Fot. shutterstock

Pomysły na nakrycie stołu

Dekoracje na stole dostosuj do okazji i charakteru spotkanie, jakie organizujesz, nakrycie stołu na święta oraz na spotkanie z rodziną lub przyjaciółmi. Warto udekorować stół żywymi kwiatami w wazonie, sprawdzą się one niezależnie od okoliczności spotkania. Rodzaj kwiatów warto dostosować do pory roku, np. wiosną, podczas Wielkanocy doskonale sprawdzą się tulipany czy żonkile, podczas świąt Bożego Narodzenia gwiazda Betlejemska, a na grillu w ogrodzie polne kwiaty.

Te stoły sprawdzą się w małych kuchniach, sprawdź >>

Organizując spotkanie w określonym klimacie można pokusić się o dopasowanie dekoracji kolorystycznie do motywu, np. podczas grudniowych świąt warto wybrać dodatki w kolorze złota, czerwieni, butelkowej zieleni lub srebra. Świetnie sprawdzą się suszone pomarańcze oraz goździki. Podczas śniadania wielkanocnego oraz Wielkanocy na stole powinien znaleźć się baranek, kurczak lub zając, który podkreśli świąteczny klimat, nie może zabraknąć koloru żółtego, pastelowego różu czy błękitu - Wielkanocą królują pastele. Pomysły na okazjonalne nakrycie stołu warto podpatrzeć na stronach internetowych oraz w naszym serwisie.

Wielkanocne śniadanie, zobacz jak nakryć ładnie stół >>

Wielkanocne nakrycie stołuWielkanocne nakrycie stołu Fot. shutterstock

Serwowane dania mają znaczenie podczas nakrywania stołu!

Jak nakryć stołu do deseru? Sztućce do deseru układamy zawsze na szczycie talerza. W zależności od rodzaju deseru układamy widelczyki lub łyżeczki - te o mniej zwartej konsystencji jemy łyżeczką, a typowe ciasta widelczykiem. Jeśli planujemy 2 desery różnego typu, kładziemy zarówno widelczyk, jak i łyżeczkę.

Nakrycie stołu do kawy również rządzi się swoimi zasadami. Serwując kawę lub herbatę podczas wyjątkowych spotkań warto podawać te napoje w filiżankach, obowiązkowo ze spodkiem. Całość stawiamy po prawej stronie gościa, a łyżeczkę zawsze kładziemy na spodku, absolutnie nie na stole.

Podając do stołu ryby wykorzystujemy sztućce do ryby, które są mniejsze i mają 3 ząbki, ostrze nie jest ostre, ponieważ ryby nie wymagają krojenia, a jedynie oddzielania swoich części. Nakrycie stołu do spaghetti wymaga rozłożenia głębokich talerzy, widelca oraz łyżki, które ułatwią nabieranie długiego makaronu.

Wyróżniamy nakrycia stołu proste oraz rozszerzone. Nakrycie stołu do śniadania kontynentalnego określane jest prostym, a w jego skład wchodzi gorący napój, pieczywo, masło lub serek do smarowania, a także dodatki w postaci dżemu, miodu i konfitury. Nakrycie stołu do śniadania wiedeńskiego jest określane nakryciem rozszerzonym. Oprócz gorącego napoju, pieczywa, masła oraz dodatków podawane jest jajko po wiedeńsku, przez co nakrycie stołu wymaga spodka do jajka oraz specjalnej łyżeczki.