Niewiele osób o tym wie, ale poszczególne produkty należy przechowywać na konkretnych półkach w lodówce. Większość z nas wkłada je po prostu tam, gdzie aktualnie jest na nie miejsce, a to dość duży błąd. Warto wiedzieć, że temperatura w lodówce może różnić się w zależności od wysokości półki. Najniższa temperatura panuje na półkach umiejscowionych w dolnych partiach komory chłodzenia, a najwyższa na górnych półkach.
Na górnej półce należy przechowywać gotowe produkty i żywność pakowaną. Jest to idealne miejsce np. dla dżemów i konfitur, a także dla nabiału, czyli różnego rodzaju jogurtów, kefirów i mleka. Nabiału nie należy trzymać na półkach w drzwiach, gdyż ich częste otwieranie i zamykanie powoduje największe wahania temperatur. Tam najlepiej umieścić otwarte soki i sosy.
Środkowe półki są idealnym miejscem do przechowywania produktów spożywczych, które szybko się psują. Warto więc umieścić tam różnego rodzaju wędliny, kiełbasy i sery, a także jajka i masło. Oprócz tego powinno znaleźć się tam przygotowane przez nas jedzenie np. pozostałości po obiedzie.
Na dolnej półce panuje najniższa temperatura. Miejsce to jest więc zarezerwowane dla surowego mięsa, ryb i drobiu. Najlepiej nie układać na niej innych produktów, aby nie miały one styczności z surowym mięsem. Przechowując mięso w lodówce, należy zadbać o jego szczelne zabezpieczenie, aby uniknąć rozprzestrzeniania się bakterii.
Szuflada w lodówce służy do przechowywania warzyw i owoców, jednak nie wszystkich. Warto wiedzieć, że niektóre z nich powinny znajdować się w chłodnym, ale suchym pomieszczeniu, więc nie może być to lodówka. Zaliczamy do nich m.in. cebulę, czosnek, pomidory, ziemniaki i cytrusy. Banany, brzoskwinie i gruszki można włożyć do lodówki, jeśli są dojrzałe.